Kachel afwerking

 

Leem ;de kachels hebben een gepatenteerde chamotte mantel die een uitstekende hechting geeft aan de leem. Leem is een damp-open ademend stucpleister met grote dichtheid en daardoor bijzonder geschikt als afwerking voor deze kachels. Leem wordt in 3 lagen aangebracht. De eerste laag is een bruine basisleem van grovere structuur en de dunnere tweede en derde laag is een mooie fijnkorrelige leemfinish op kleur. U kunt kiezen voor Tierrafino, American Clay of Lesando. Onze standaard is Lesando leemfinish, in 600 kleuren verkrijgbaar en diversen texturen mogelijk,

dus ook in wit.

 

Wilt u later een andere kleur dan kunt de kachel   sauzen met een damp-open verf, bijvoorbeeld Amazona kreitverf of Calcatex kalkverf. In vele kleuren verkrijgbaar. Of natuurlijk een nieuw kleurlaagje leemstuc.

 

de leemkachel stoken

 

In onze leemkachel stapelt u eerst al het hout in de vuurkamer. Kruislings is het mooist , maar goed droog hout kunt u ook gewoon stapelen. U zet de schuif van de zuurstof toevoer helemaal open (links) en dan maakt U met een aanmaakblokje en houtjes een vuurtje er bovenop! De stapel zal nu langzaam naar beneden opbranden, zoals een kaars van boven naar beneden brandt.

 

Als het hout goed brandt, kunt U de schuif van de zuurstof toevoer ongeveer halverwege zetten. Let op .. teveel naar rechts stopt de schone verbranding. Dit is 'fingerspitzengefühl'.Is het vuur helemaal uit, dan zet u de toevoer dicht. Er komt nu geen zuurstof ( en koelere lucht ) meer in uw accukachel.

Wilt u na de stookbeurt toch nog bijvullen, wacht dan tot het hout alleen nog gloeit.

logmatic houtklover

 

Bent u niet zo handig met de bijl? Of is kloven met de bijl te zwaar?

 

kijk dan eens hier ...

Kachel met CV ?

 

Wel of geen warmtewisselaar voor aansluiting op CV. Een warmtewisselaar kan goed en veilig in de mantel van een leemkachel worden geplaatst. Het water zal nooit tot boven de 90 ºC verhit worden en er wordt warmte (30-50%) van de leemkachel met de vloer/wandverwarming gedeeld. Hierbij kunt u denken aan het maken van een klein circuit met wand- of vloerverwarming of een radiatorpaneel om een extra ruimte te verwarmen.

 

Voor volledige koppeling op CV zal u moeten afwegen of de extra kosten opwegen tegen de nadelen; de kachel wordt minder warm, koelt sneller af, er moet meer gestookt worden en u heeft voortaan stroom nodig als u stookt (cv water moet circuleren).

 

Dus, een warmte accumulerende kachel slaat warmte op in de chamotte stenen. Door koppeling met de cv brengt u koel water in de kachel, u koelt de chamotte stenen en u vertraagt de opslag van warmte. Warmtewisselaars die in de vuurkamer of ovenkern geplaatst worden, zijn niet geschikt omdat het accumulerende rookgastrek-systeem bijna geheel verwijderd moet worden. Ook zullen de rookgassen direct terug gekoeld worden, wat vervuiling (creosootaanslag) met zich meebrengt en veel minder warmte accumulatie geeft. De leemkachel wordt dan voor 60-70% c.v. en nog maar voor 30% stralings-kachel. Niet ecologisch, niet slim.

Leemkachels-bouwecologisch

Rheden, Gelderland

   06 11 420 225