leemkachel afwerking
Onze leemkachel heeft een gepatenteerde chamotte mantel die een uitstekende hechting geeft aan de leem. Leem is een damp-open ademend stucpleister met grote dichtheid en daardoor bijzonder geschikt als afwerking voor de leemkachel. Leem wordt in 2 lagen aangebracht. De eerste laag is een bruine basisleem van grovere structuur en de tweede laag is een mooie fijnkorrelige leemfinish op kleur. U kunt kiezen voor Tierrafino, American Clay of Lesando. Onze standaard is Lesando leemfinish, in 630 kleuren verkrijgbaar, sterk en in diversen texturen en structuren mogelijk.

U kunt leem later overschilderen (indien gewenst) met een damp-open verf, bijvoorbeeld leemverf , Amazona kreitverf of Calcatex kalkverf. In vele kleuren verkrijgbaar.

de leemkachel stoken

 

In onze leemkachel stapelt u eerst al het hout in de vuurkamer. Kruislings is het mooist , maar goed droog hout kunt u ook gewoon stapelen. U zet de schuif van de zuurstof toevoer helemaal open (links) en dan maakt U met een aanmaakblokje en een aantal houtjes een vuurtje er bovenop! De stapel zal nu langzaam naar beneden opbranden, zoals een kaars van boven naar beneden brandt.

 

Als het hout bovenin goed brandt, kunt U de schuif van de zuurstof toevoer ongeveer halverwege zetten. Let op .. teveel naar rechts stopt de schone verbranding. Dit is 'fingerspitzengefühl'.  Is het vuur helemaal uit en het resthout gloeit nog na ; dan zet u de toevoer dicht.(schuif naar rechts) Er komt nu geen zuurstof ( en koelere lucht ) meer in uw leemkachel.

Wilt u na de stookbeurt toch nog bijvullen, wacht dan tot het hout alleen nog gloeit.

De toevoer van zuurstof kunt u nooit helemaal dichtzetten als de kachel nog brandt ! Hierdoor smoort u het hout, de verbranding is niet meer volledig en er komt veel giftige creosoot en fijnstof vrij. Creosoot maakt uw rookkanalen en de vuurruimte zwart. In een houtkachel moet u het hout altijd opbranden.   

Leemkachels-bouwecologisch

Rheden, Gelderland

   06 11 420 225