Goed hout voor de leemkachel...

Hout voor uw kachel moet allereerst goed droog zijn. Te nat hout brandt niet goed (smoort) , geeft vervuiling en minder hitte. Vers gekapt hout bevat ca 50% water, dat is op 2 kg hout ; 1 liter water ! Niet geschikt voor in de kachel!

Hout wat droog is, minder dan  20%, laat de schors makkelijk van los, is licht en geeft een heldere klank als ze tegen elkaar ketsen. U krijgt van ons een houtvochtmeter bij aankoop van de kachel. 

Gekloofd hout droogt uiteraard sneller, brandt beter in uw kachel en geeft een lagere fijnstofemissie. (de verhouding gewicht en verbrandingsoppervlak is dan beter!) 
Maak voor houtopslag een overkapping met (deels) open zijkanten waar de wind goed doorheen kan. Hout wat u helemaal afdekt krijgt schimmel of houtrot, dus alleen afdekken tegen regenval.
Begin te stapelen op een pellet , of stenen of dakpannen , maar niet op de grond. Zodat de wind er ook onderdoor kan. 


De hout voorraad werkt u bij in het voorjaar zodat de zomer er nog doorheen kan gaan. In landen waar nog veel met hout gestookt wordt , ziet u mensen in het voorjaar met de voorraad bezig zijn. . afhankelijk van de houtsoort is 1 tot 2 jaar drogen nodig. Hout wat u in het voorjaar maakt is geschikt voor de 2e winter daarop volgend en heeft dan 2 zomers gehad.  Oven gedroogd hout is niet direct geschikt. De kern van het blok is vaak nog te nat. 

Stook bij voorkeur loofhout; beuk, berk, eiken, essen, fruitbomen , kastanje etc. Naaldhout/ dennenhout heeft meer hars en brandt sneller op  ...maar kan ook in de leemkachel, wel goed drogen. 
Gooi nooit geverfd , gebeitst of geïmpregneerd hout in uw leemkachel , ook geen oude kranten, bankafschriften, verpakkingsmateriaal etc etc. Dit is vervuiling van de kachelkanalen (en milieu). Uw leemkachel is geen vuilverbrandingsoven. 
Maak dus ook het vuur in de kachel bijvoorkeur aan met aanmaakblokje en geen papier of karton. (ah heeft eco aanmaakblokjes)

Het goede hout (droog, gekloofd) brandt schoon, geeft veel minder aanslag in de kanalen en geeft het hoogste rendement. 

 

hout kloven

Bij bouwecologisch 

verkrijgbaar de logmatic ml250 houtklover, een nieuw ontwikkeld werktuig voor het kloven van uw houtblokken.

 

Geen bijl meer nodig, minder inspanning en dit gaat echt veel gemakkelijker.

 

prijs 85,00 euro incl. 

Leemkachels-bouwecologisch

Rheden, Gelderland

   06 11 420 225