top of page

hoe stoken ?

In onze leemkachel - grundofen stapelt u eerst de houtblokken in de vuurkamer. Kruislings is het mooist , maar goed droog hout kunt u ook gewoon stapelen. Daarbovenop een paar kleine houtjes/ droge takjes.  U zet de schuif van de zuurstof toevoer helemaal open (links) en dan maakt U met een aanmaakblokje tussen de kleine houtjes een vuurtje er bovenop! De stapel zal nu langzaam naar beneden opbranden, zoals een kaars van boven naar beneden brandt. Heeft uw kachel een "bypass" voor de opwarming van het rookkanaal, dan zet u deze ook open gedurende de eerste ca 15 minuten. 

 

Als het hout bovenin goed brandt, kunt U de schuif van de zuurstof toevoer ongeveer halverwege zetten. Let op .. teveel naar rechts is smoren en stopt de schone verbranding. Dit is 'fingerspitzengefühl'.  Is het vuur helemaal uit en het resthout gloeit nog na ; dan zet u de toevoer bijna dicht.(schuif meer naar rechts).

Wilt u na de stookbeurt toch nog bijvullen, wacht dan tot het hout alleen nog gloeit.

In de leemkachel rocketstove stookt u anders. U start een klein vuur achterin met veel aanmaakhout en altijd de bypass klep open. Wanneer dit vuur goed brandt kunt u hout bijvullen en bij voldoende temperatuur in het rookkanaal (thermometer) kunt u de bypass sluiten. Deze temperatuur kunt u aflezen op een thermometer.

 

Verschil in vuurkamers ... In een grundofen is het 1 stookbeurt, venster niet openen, niet bijvullen. In een rocketstove heeft u meerdere kleine stook momenten waarbij het venster open gaat om bij te vullen. In beide type kachels stookt u ca 2 -2,5 uur.

Voor een optimaal gebruik van onze leemkachels en een duurzame houtstook geven we u bij oplevering een uitgebreide stookinstructie bij uw leemkachel , mondeling en schriftelijk. 

 

De toevoer van zuurstof kunt u nooit helemaal dichtzetten als de kachel nog brandt ! Hierdoor smoort u het hout, de verbranding is niet meer volledig en er komt veel giftige creosoot en fijnstof vrij. Creosoot maakt uw rookkanalen en de vuurruimte zwart. Goed stoken is het hout volledig opbranden. 

Op de bodem blijft een aslaag liggen. De aslaag kunt u zeker een aantal stookbeurten laten liggen. Ca. 1x per 2 weken verwijderen. 

Goed hout voor de leemkachel...

Hout voor uw kachel moet allereerst goed droog zijn. Te nat hout brandt niet goed (smoort) , geeft vervuiling en minder hitte. Vers gekapt hout bevat ca 50% water, dat is op 2 kg hout ; 1 liter water ! Niet geschikt voor in de kachel!

Hout wat droog is, minder dan  20%, laat de schors makkelijk van los, is licht en geeft een heldere klank als ze tegen elkaar ketsen. U krijgt van ons een houtvochtmeter bij aankoop van de kachel. 

Gekloofd hout droogt uiteraard sneller, brandt beter in uw kachel en geeft een lagere fijnstofemissie. (de verhouding gewicht en verbrandingsoppervlak van het houtblok is dan beter!) 
Maak voor houtopslag een overkapping met (deels) open zijkanten waar de wind goed doorheen kan. Hout wat u helemaal dicht afdekt krijgt schimmel of houtrot, dus alleen afdekken tegen regenval.
Begin te stapelen op een bouwpellet , of stenen of dakpannen , maar niet op de grond. Zodat de wind er ook onderdoor kan. Maak 2 vakken voor opslag, één opslag voor komende winter en één opslag voor de daarop volgende winter. 


De hout voorraad werkt u bij in het voorjaar zodat de zomer er nog doorheen kan gaan. In landen waar nog veel met hout gestookt wordt , ziet u mensen in het voorjaar met de voorraad bezig zijn. . Hout moet 2 jaar of langer drogen. Hout wat u in het voorjaar maakt is geschikt voor de 2e winter daarop volgend en heeft dan 2 zomers gehad.  Oven gedroogd hout is niet direct geschikt en een slechte keuze  ( duurder en kost meer energie.)  De kern van het blok is vaak nog te nat, dus nog een zomer laten drogen.

Stook bij voorkeur loofhout; beuk, berk, eiken, essen, fruitbomen , kastanje etc. Naaldhout/ dennenhout heeft meer hars en brandt sneller op  ...maar kan ook in de leemkachel, wel goed drogen. Een mix is prima. 
Gooi nooit geverfd , gebeitst of geïmpregneerd hout in uw leemkachel , ook geen oude kranten, bankafschriften, verpakkingsmateriaal etc etc. Dit is vervuiling van de kachelkanalen (en milieu). Uw leemkachel is geen vuilverbrandingsoven. 
Maak dus ook het vuur in de kachel bijvoorkeur aan met aanmaakblokje en geen papier of karton. (er zijn eco aanmaakblokjes verkrijgbaar)

Het goede hout (droog, gekloofd) brandt schoon, geeft veel minder aanslag in de kanalen en geeft het hoogste rendement. 

 

20190105_120020_edited.png
bottom of page