top of page

hoe het werkt . .

Bij de warmteaccumulerende leemkachels van bouwecologisch vindt de verbranding plaats in een chamottestenen stookkamer, waarin de temperatuur tijdens de stookperiode (ca 2 - 3 uur, afhankelijk van houtsoort en volume ) oploopt tot ca 1000°C. Een hoge temperatuur in de vuurruimte is de basis voor optimale en schone verbranding.  Daarnaast worden de hete rookgassen vanonder, met een lagere temperatuur, afgevoerd.

Wat u ervan merkt ....Zo zullen de wanden van de kachel bij iedere stookbeurt helemaal schoon branden en na de opstart is er nog nauwelijks of geen rook meer zichtbaar uit de schoorsteen. 

links confectiewarmte ,        rechts stralingswarmte 

emissie leemkachel.jpg

Finoven

De leemkachel bouwen we als een finoven . Hete rookgassen komen uit de vuurkamer boven in de stenen massa (warmte stijgt op) en door trek van het rookkanaal vanonder afgevoerd. Dit principe noemen we bij de finoven tegenstroom. 

De hitte wordt afgegeven aan de stenen massa van de leemkachel. Onderin worden dan de aanzienlijk afgekoelde rookgassen afgevoerd via een inwendig rookkanaal naar het rookkanaal in uw woning. Van de hitte boven de vuurkamer is dan in het rookkanaal nog maar heel weinig over ...want die warmte is opgeslagen in de stenen van de leemkachel. 

De leemkachel bouwen we met zware leemstenen en chamottesteen. Dit geeft een uitstekende warmteopslag en daarmee een langdurige afgifte van stralingswarmte.

 

De chamotte en leem massa van de kachel bereikt een temperatuur van 70- 90 °C. Door deze relatief lage temperatuur geven onze leemkachels een aangename vorm van infrarood-straling af die als een zacht zonnetje aanvoelt, de ruimte wordt gelijkmatig opgewarmd. De leemwanden van de kachel kunt u ook gewoon aanraken. 

Onze leemkachels worden gebouwd met 2 type vuurkamers voor de verbranding van hout....Grundofen of Rocketstove.  

Grundofen

In een grundofen vult u de vuurkamer éénmaal met hout en het hout brandt in één stookbeurt van boven naar beneden op. De grote van de vuurkamer kan in diverse afmetingen gemaakt worden, afhankelijk van de gewenste venstermaat en het aantal kilo hout wat in een stookbeurt nodig is. Het venster wordt tijdens de stookbeurt niet meer geopend om een goede hitte in de vuurkamer op te bouwen. 

De rookgassen gaan boven de vuurkamer uit en komen dan boven in de stenen massa van de leemkachel. Door gangen in de massa gaan de rookgassen naar beneden en worden onderin afgevoerd via een inwendig rookkanaal naar het externe rookkanaal. 

De grundofen bouwen we met diverse venstermaten en ook als tunnel uitvoering (venster aan twee zijden). 

Rocketstove

In de rocket stove wordt hout verbrandt in een iets kleinere vuurkamer en de rookgassen worden naar achteren getrokken in de "Riser", een 2e vuurkamer. Onderin komt er iets zuurstof bij in de Riser en er ontstaat een naverbranding van de grovere deeltjes in de rookgassen.  Deze 2e verbranding geeft een werveling van hitte in de Riser en voert de temperatuur op.  

De vuurkamer vult u verschillende keren met hout. Na de start met klein hout kunt u grotere blokken toevoegen. 

De rookgassen uit de Riser komen dan boven in de stenen massa van de leemkachel en uiteindelijk onder afgevoerd via een inwendig rookkanaal naar het externe rookkanaal. 

Het type rocketstove bouwen wij in twee standaard venstermaten. 

Rocket stove_211010_104541.jpg
20230323_112733.jpg

bij plaatsing nodig . . .

De leemkachel heeft een minimaal rookkanaal benodigd van rond 150 mm. Een bestaand gemetseld rookkanaal is doorgaans groter. Omdat in een leemkachel de afgevoerde rookgassen door de schoorsteen minder heet zijn wordt geadviseerd het rookkanaal te isoleren. Dit helpt bij een goede trek in de opstartfase. In een bestaand gemetseld rookkanaal kan vaak een flexibele pijp 150 mm doorgevoerd worden (vanaf het dak) en de ruimte er omheen wordt dan gevuld met vermiculiet isolatiekorrels.  

Een nieuw rookkanaal kan vaak gemakkelijk aangebracht worden met een RVS dubbelwandig pijp. 

Voor de toevoer van zuurstof naar de kachel is een enkelwandig pijp 110 of 125 nodig naar een geventileerde kruipruimte of doorvoer naar garage/ ander vertrek/ buiten.

Een grotere vuurkamer heeft een grotere doorsnede rookkanaal nodig en een zuurstof toevoer 125-150.

De leemkachel heeft een gewicht van 900 tot ca 1200 kilo afhankelijk van de afmetingen. Is uw vloer geschikt? Dit kunnen we bijvoorbeeld niet bouwen op een houten balklaag. Dan wordt ter plaatse een gat gemaakt naar de kruipruimte en een fundering op het zand van de kruipruimte. 

verschil met andere verwarming

Convectiekachels worden door het houtvuur snel heet en er ontstaat een luchtstroming. De kachel functioneert dan als een soort luchtpomp die droge hete lucht de woonkamer rondpompt. Hierbij is het aan het plafond het heetst en aan de vloer het koudst, met wel 6°C verschil. Dus: 'heet hoofd en koude voeten'. Bij het openen van een deur zal men direct merken dat een deel van de verwarmde lucht direct verdwijnt en er een temperatuurdip voelbaar is. Een ander nadeel is dat door de stroming (micro)stof aangetrokken wordt en ook gaat circuleren. Ook droogt de hete lucht ogen en huid uit.

Warmtestraling door metalen houtkachels
Plaatstalen en gietijzeren houtkachels leveren het grootste gedeelte van hun warmte d.m.v. kortegolf warmtestraling omdat de oppervlaktetemperatuur van deze kachels zeer hoog wordt (200-400°C). Deze vorm van infraroodstraling reikt slechts een korte afstand en voelt bedrukkend aan, het is er dan ook binnen een straal van 1-2 meter erg warm. Omdat men op afstand weinig profijt heeft van dit soort kachels worden ze vaak 'overstookt', met als gevolg uitdroging van huid en ogen en een gevoel van benauwdheid. Er wordt ook onnodig veel haardhout verbruikt.
 
Bovenstaande vormen van verwarming geven veel onrust en vervuiling. Omdat ze snel hun warmte verliezen moet er ook snel weer gevoerd worden (opnieuw hout opleggen). Indien er gesmoord wordt (temperen) vindt er een slechte en vervuilende vorm van verbranding plaats. Dit veroorzaakt verroeting van kachel en schoorsteen  en veel belasting voor het milieu.

 
bottom of page