Kijk hoe het werkt

Bij de warmteaccumulerende houtkachels van bouwecologisch vindt de verbranding plaats in een chamottestenen stookkamer, waarin de temperatuur tijdens de stookperiode (ca 2 - 3 uur, afhankelijk van houtsoort en volume ) oploopt tot boven 1000°C. Een hoge temperatuur in de vuurruimte is de basis voor optimale en schone verbranding.  

De bijna volledig verbrande houtgassen stijgen op in de massa van de kachel en worden door de chamottestenen massa heen geleid. De minder hete rookgassen worden vanaf de bodem van de kachel via een natuurlijke trek via het schoorsteen rookkanaal afgevoerd  De chamottestenen hebben de eigenschap om snel de warmte uit de rookgassen op te slaan en gedurende een lange periode volgens onderstaand schema aan de omgeving weer af te staan. 

De chamotte mantel bereikt een temperatuur van 70- 90 °C. Door deze relatief lage temperatuur (maar wel continu) geven onze leemkachels een aangename vorm van infrarood-straling af die als een zacht zonnetje aanvoelt. De ruimte wordt gelijkmatig opgewarmd, alle vaste delen (muren, plafond, vloer, meubels, mens en dier) nemen deze stralingswarmte op en geven het weer af. 

verschil met andere verwarming

Convectiekachels worden door het houtvuur snel heet en er ontstaat een luchtstroming. De kachel functioneert dan als een soort luchtpomp die droge hete lucht de woonkamer rondpompt. Hierbij is het aan het plafond het heetst en aan de vloer het koudst, met wel 6°C verschil. Dus: 'heet hoofd en koude voeten'. Bij het openen van een deur zal men direct merken dat een deel van de verwarmde lucht direct verdwijnt en er een temperatuurdip voelbaar is. Een ander nadeel is dat door de stroming (micro)stof aangetrokken wordt en ook gaat circuleren. Ook droogt de hete lucht ogen en huid uit.

Warmtestraling door metalen houtkachels
Plaatstalen en gietijzeren houtkachels leveren het grootste gedeelte van hun warmte d.m.v. kortegolf warmtestraling omdat de oppervlaktetemperatuur van deze kachels zeer hoog wordt (200-400°C). Deze vorm van infraroodstraling reikt slechts een korte afstand en voelt bedrukkend aan, het is er dan ook binnen een straal van 1-2 meter erg warm. Omdat men op afstand weinig profijt heeft van dit soort kachels worden ze vaak 'overstookt', met als gevolg uitdroging van huid en ogen en een gevoel van benauwdheid. Er wordt ook onnodig veel haardhout verbruikt.
 
Bovenstaande vormen van verwarming geven veel onrust en vervuiling. Omdat ze snel hun warmte verliezen moet er ook snel weer gevoerd worden (opnieuw hout opleggen). Indien er gesmoord wordt (temperen) vindt er een slechte en vervuilende vorm van verbranding plaats. Dit veroorzaakt verroeting van kachel en schoorsteen  en veel belasting voor het milieu.

 

Verduurzamen

Onze leemkachels zijn een prachtige aanvulling op de lage temperatuur verwarming en warmtepomp bij de verduurzaming van uw woning.

In nieuwbouw worden hoge isolatiewaarden bereikt. In combinatie met vloerverwarming geeft de leemkachel net wat meer comfort gedurende de koude avonduren in uw woonkamer. 

In renovatie is verduurzaming met een warmtepomp installatie niet voldoende tijdens de koude winter dagen. De warmte pomp moet hard werken en verbruikt veel stroom, een leemkachel is een uitstekende aanvulling in de winter op uw warmtebehoefte en een sfeervol middelpunt van uw huis. 

Kachel met CV ?

Voor volledige koppeling op CV zal u moeten afwegen of de extra kosten voor buffervat, wisselaar en beveiliging opwegen tegen de nadelen; de kachel wordt minder warm, koelt sneller af, er moet meer hout gestookt worden en u heeft voortaan stroom nodig als u stookt (cv water moet circuleren).  

De leemkachel slaat warmte op in de chamotte stenen. Door koppeling met de cv brengt u koel (retour) water in de kachel, de hitte overdracht naar de massa (chamottestenen) is minder en u vertraagt de opslag van warmte.

Ook zullen de rookgassen in de leemkachel veelal niet de vereiste hitte bereiken om een schonere verbranding te realiseren. Niet ecologisch, niet slim. Wij worden er niet blij van.