top of page

hoe het werkt . .

Bij de warmteaccumulerende leemkachels van bouwecologisch vindt de verbranding plaats in een chamottestenen stookkamer, waarin de temperatuur tijdens de stookperiode (ca 1,5 - 2,5 uur, afhankelijk van houtsoort en volume ) oploopt tot ca 1000°C. Een hoge temperatuur in de vuurruimte is de basis voor optimale en schone verbranding.  Daarnaast worden de hete rookgassen vanonder, met een lagere temperatuur (nog maar ca 75 graden), afgevoerd.Er is dus een enorme hitte overdracht naar de leemstenen wanden.

Verder zult u merken dat de vuurkamer helemaal schoon brandt en ook het glas mooi schoon blijft tijdens het stoken Na de opstart is er nauwelijks nog rook zichtbaar uit de schoorsteen. 

links confectiewarmte ,        rechts stralingswarmte 

Stookvoorbeeld

In dit stookvoorbeeld een diagram met de weergave van het temperatuur-verloop bij 1 stookbeurt in een leemkachel -grundofen met vuurkamer SJ. De temperatuur is met een warmtemeter opgenomen na ieder uur op 3 punten.

De temperatuur op het venster van de vuurkamer schiet na de start snel omhoog.Dit geeft ook de eerste verwarming.  Dan volgt de rode lijn A en wordt de leemkachel langzaam heet. Daarna, lijn B, wordt de onderkant (en bank) warm . De temperatuur van de leemkachel loopt daarna heel traag weer terug. Ook na 24 uur is de kachel nog niet afgekoeld. 

temperatuur verloop .jpg
emissie leemkachel.jpg

Finoven

De leemkachel bouwen we als een finoven . Hete rookgassen komen uit de vuurkamer boven in de stenen massa (warmte stijgt op) en door trek van het rookkanaal vanonder afgevoerd. Dit principe noemen we bij de finoven tegenstroom. 

De hete rookgassen komen uit de vuurkamer bovenin de gemetselde kachel en worden onderin, aanzienlijk afgekoeld, afgevoerd via een inwendig rookkanaal naar het rookkanaal in uw woning. Van de hitte uit de vuurkamer is dan in het rookkanaal nog maar heel weinig over (ca 75°C)...want die warmte is opgeslagen in de gemetselde stenen van de leemkachel. 

De leemkachel bouwen we met zware leemstenen en chamottesteen. Dit geeft een uitstekende warmteopslag. 

Doordat we de rookgassen op een veel lagere temperatuur in het rookkanaal afvoeren naar buiten zou de trek tijdens de opstart moeilijk kunnen verlopen. Daarvoor wordt een 2e uitgang gemaakt halverwege de kachel met een klep die open en dicht gezet kan worden. Deze 'bypass" ,met bedieningsknop en thermometer, in het rookkanaal gebruikt u altijd bij het opstarten .

De relatief lage temperatuur van de leemstenen kachel geeft  een aangename vorm van infrarood-straling af die als een zacht zonnetje aanvoelt, de ruimte wordt gelijkmatig opgewarmd. De leemwanden van de kachel kunt u aanraken zonder te verbranden. 

Onze leemkachels worden gebouwd met 2 type vuurkamers voor de verbranding van hout....Grundofen of Rocketstove.  Grundofen en rocketstove zijn in kachelbouw hetzelfde, alleen de vuurkamer verschilt. 

Grundofen

In een grundofen vult u de vuurkamer éénmaal met hout en het hout brandt in één stookbeurt van boven naar beneden op. De vuurkamer kan in diverse afmetingen gemaakt worden, afhankelijk van de gewenste venstermaat en het aantal kilo hout wat in een stookbeurt nodig is. Het venster wordt tijdens de stookbeurt niet meer geopend om een goede hitte in de vuurkamer op te bouwen. 

 

De grundofen bouwen we met diverse venstermaten en grootte van vuurkamer. Ook als tunnel uitvoering (venster aan twee zijden). 

Rocketstove

In de rocket stove wordt hout verbrandt in een iets kleinere vuurkamer en de rookgassen worden naar achteren getrokken in de "Riser", een 2e vuurkamer. Onderin de Riser komt er iets zuurstof bij en er ontstaat een naverbranding van de grovere deeltjes in de rookgassen.  Deze 2e verbranding geeft een werveling van hitte in de Riser en voert de temperatuur nog wat hoger op. Daardoor gebruikt iets minder hout voor het verwarmen van de massa.   

 

De vuurkamer vult u verschillende keren met hout. Na de start met klein hout kunt u de vuurkamer helemaal vullen met gekloofde houtblokken en het venster sluiten. 

Het type rocketstove bouwen wij in twee standaard venstermaten. 

Rocket stove_211010_104541.jpg
20230323_112733.jpg

bij plaatsing nodig . . .

De leemkachel heeft een minimaal rookkanaal benodigd van rond 150 mm. Een bestaand gemetseld rookkanaal is doorgaans groter. Omdat in een leemkachel de afgevoerde rookgassen door de schoorsteen minder heet zijn wordt geadviseerd het rookkanaal te isoleren. Dit helpt bij een goede trek in de opstartfase. In een bestaand gemetseld rookkanaal kan vaak een dubbelwandig flexibele pijp 150 mm doorgevoerd worden (vanaf het dak) en de ruimte er omheen wordt dan gevuld met vermiculiet isolatiekorrels.  

Een nieuw rookkanaal kan vaak gemakkelijk aangebracht worden met een RVS dubbelwandig pijp. 

Voor de toevoer van zuurstof naar de kachel is een enkelwandig pijp 125 of 150  nodig naar een geventileerde kruipruimte of doorvoer naar garage/ ander vertrek/ buiten.

De leemkachel heeft een gewicht van 900 tot ca 1500 kilo afhankelijk van de afmetingen. Is uw vloer geschikt? Vraag ons naar de mogelijkheden. Bij een houten balklaag wordt ter plaatse een gat gemaakt naar de kruipruimte en een fundering op het zand van de kruipruimte. 

verschil met andere verwarming

Convectiekachels worden door het houtvuur snel heet en er ontstaat een luchtstroming. De kachel functioneert dan als een soort luchtpomp die droge hete lucht de woonkamer rondpompt. Hierbij is het aan het plafond het heetst en aan de vloer het koudst, met wel 6°C verschil. Dus: 'heet hoofd en koude voeten'. Bij het openen van een deur zal men direct merken dat een deel van de verwarmde lucht direct verdwijnt en er een temperatuurdip voelbaar is. Een ander nadeel is dat door de stroming (micro)stof aangetrokken wordt en ook gaat circuleren. Ook droogt de hete lucht ogen en huid uit.

Warmtestraling door metalen houtkachels
Plaatstalen en gietijzeren houtkachels leveren het grootste gedeelte van hun warmte d.m.v. kortegolf warmtestraling omdat de oppervlaktetemperatuur van deze kachels zeer hoog wordt (200-400°C). Deze vorm van infraroodstraling reikt slechts een korte afstand en voelt bedrukkend aan, het is er dan ook binnen een straal van 1-2 meter erg warm. Omdat men op afstand weinig profijt heeft van dit soort kachels worden ze vaak 'overstookt', met als gevolg uitdroging van huid en ogen en een gevoel van benauwdheid. Er wordt ook onnodig veel haardhout verbruikt.
 
Bovenstaande vormen van verwarming geven veel onrust en vervuiling. Omdat ze snel hun warmte verliezen moet er ook snel weer gevoerd worden (opnieuw hout opleggen). Indien er gesmoord wordt (temperen) vindt er een slechte en vervuilende vorm van verbranding plaats. Dit veroorzaakt verroeting van kachel en schoorsteen  en veel belasting voor het milieu.

 
bottom of page