hoe het werkt . .

Bij de warmteaccumulerende leemkachels van bouwecologisch vindt de verbranding plaats in een chamottestenen stookkamer, waarin de temperatuur tijdens de stookperiode (ca 2 - 3 uur, afhankelijk van houtsoort en volume ) oploopt tot ca 1000°C. Een hoge temperatuur in de vuurruimte is de basis voor optimale en schone verbranding.  Daarnaast worden de hete rookgassen vanonder, met een lagere temperatuur, afgevoerd.

Wat u ervan merkt ....Zo zullen de wanden van de kachel bij iedere stookbeurt helemaal schoon branden en na de opstart is er nog nauwelijks of geen rook meer zichtbaar uit de schoorsteen. 

links confectiewarmte , rechts stralingswarmte 

De chamotte en leem massa van de kachel bereikt een temperatuur van 70- 90 °C. Door deze relatief lage temperatuur geven onze leemkachels een aangename vorm van infrarood-straling af die als een zacht zonnetje aanvoelt, de ruimte wordt gelijkmatig opgewarmd. De leemwanden van de kachel kunt u ook gewoon aanraken. 

Grundöfen

De verbrande houtgassen worden omhoog en omlaag (tegenstroom) door de gangen van de kachel geleid. De kachel is opgebouwd uit chamottesteen die de hitte gemakkelijk opnemen.  De minder hete rookgassen worden vanaf de bodem van de kachel met een natuurlijke trek via het schoorsteen rookkanaal afgevoerd  De chamottestenen hebben de eigenschap om snel de warmte uit de rookgassen op te slaan en gedurende een lange periode aan de omgeving weer af te staan. Het type finoven bouwen wij met verschillende venstermaten en ook in tunnel uitvoering. Wij bouwen met de vuurkamer van ofen-innovativ uit Duitsland.

Rocket stove 

In de rocket stove wordt hout verbrandt in een iets kleinere vuurkamer en de rookgassen worden naar achteren getrokken in de "riser", een hittebestendige pijp. Onderin komt er iets zuurstof bij en er ontstaat in de Riser een naverbranding van de grovere deeltjes in de rookgassen.  Deze 2e verbranding geeft een werveling van hitte in de Riser en voert de temperatuur nog iets op.  De rookgassen uit de Riser worden door de stenen chamotte massa heen geleid. De minder hete rookgassen worden vanonder afgevoerd naar het rookkanaal. 

Het type rocketstove bouwen wij in één standaard venstermaat. 

Rocket stove_211010_104541.jpg

bij plaatsing nodig . . .

De leemkachel heeft een minimaal rookkanaal benodigd van rond 150 mm. Een bestaand gemetseld rookkanaal is doorgaans groter. Omdat in een leemkachel de afgevoerde rookgassen door de schoorsteen minder heet zijn wordt geadviseerd het rookkanaal te isoleren. Dit helpt bij een goede trek in de opstartfase. In een bestaand gemetseld rookkanaal kan vaak een flexibele pijp 150 mm doorgevoerd worden (vanaf het dak) en de ruimte er omheen wordt dan gevuld met vermiculiet isolatiekorrels.  

Een nieuw rookkanaal kan vaak gemakkelijk aangebracht worden met een RVS dubbelwandig pijp. 

Voor de toevoer van zuurstof naar de kachel is een enkelwandig pijp 110 of 125 nodig naar een geventileerde kruipruimte of doorvoer naar garage/ ander vertrek/ buiten.

Een grotere vuurkamer heeft een grotere doorsnede rookkanaal nodig en een zuurstof toevoer 125-150.

Wij plaatsen niet op de houten vloer (dan wel op zandvloer kruipruimte), neem contact met ons op voor bespreking van de mogelijkheden. 

verduurzamen

Onze leemkachels zijn een prachtige aanvulling op de lage temperatuur verwarming en warmtepomp bij de verduurzaming van uw woning.

In nieuwbouw worden hoge isolatiewaarden bereikt. In combinatie met vloerverwarming geeft de leemkachel net wat meer comfort gedurende de koude avonduren in uw woonkamer. 

In renovatie is verduurzaming met een warmtepomp installatie niet voldoende tijdens de koude winter dagen. De warmte pomp moet hard werken en verbruikt veel stroom, een leemkachel is een uitstekende aanvulling in de winter op uw warmtebehoefte en een sfeervol middelpunt van uw huis. 

verschil met andere verwarming

Convectiekachels worden door het houtvuur snel heet en er ontstaat een luchtstroming. De kachel functioneert dan als een soort luchtpomp die droge hete lucht de woonkamer rondpompt. Hierbij is het aan het plafond het heetst en aan de vloer het koudst, met wel 6°C verschil. Dus: 'heet hoofd en koude voeten'. Bij het openen van een deur zal men direct merken dat een deel van de verwarmde lucht direct verdwijnt en er een temperatuurdip voelbaar is. Een ander nadeel is dat door de stroming (micro)stof aangetrokken wordt en ook gaat circuleren. Ook droogt de hete lucht ogen en huid uit.

Warmtestraling door metalen houtkachels
Plaatstalen en gietijzeren houtkachels leveren het grootste gedeelte van hun warmte d.m.v. kortegolf warmtestraling omdat de oppervlaktetemperatuur van deze kachels zeer hoog wordt (200-400°C). Deze vorm van infraroodstraling reikt slechts een korte afstand en voelt bedrukkend aan, het is er dan ook binnen een straal van 1-2 meter erg warm. Omdat men op afstand weinig profijt heeft van dit soort kachels worden ze vaak 'overstookt', met als gevolg uitdroging van huid en ogen en een gevoel van benauwdheid. Er wordt ook onnodig veel haardhout verbruikt.
 
Bovenstaande vormen van verwarming geven veel onrust en vervuiling. Omdat ze snel hun warmte verliezen moet er ook snel weer gevoerd worden (opnieuw hout opleggen). Indien er gesmoord wordt (temperen) vindt er een slechte en vervuilende vorm van verbranding plaats. Dit veroorzaakt verroeting van kachel en schoorsteen  en veel belasting voor het milieu.